Amsterdam


De Som van de Boom is in beeld gebracht door Leendert Masselink (Studio Illurama).


De methode van Boomstudio is ontwikkeld door Vera Carasso. Vera heeft een brede ervaring in zowel het commerciële veld als de cultuur. Na haar studie kunstgeschiedenis werkte zij 10 jaar bij veilinghuis Christie’s, als taxateur, veilingmeester en business director, voordat zij de overstap maakte naar de non-profit sector. Zij werkte als directeur van Museum Speelklok in Utrecht, als Hoofd Collecties van Kunstmuseum Den Haag en als directeur Museale Zaken van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daarnaast heeft ze o.a. geadviseerd bij het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst en bekleedt zij verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies. Tijdens haar loopbaan heeft Vera steeds meer gekozen voor een maatschappelijke en verbindende koers, waarbij ze het debat niet uit de weg is gegaan.

Vanaf 1 januari 2022 werkt Vera als directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart. Dat betekent dat zij vanaf dat moment geen nieuwe opdrachten aan zal nemen.

Het door Vera ontwikkelde model De Som van de Boom is geïnspireerd op bekende business strategieën (zoals Sinek’s Golden Circle en IDEO’s design thinking). Ze heeft deze vanuit haar ervaring en met kennis van zaken vertaald naar een heldere werkvorm en aansprekende toegankelijke beeldtaal.


Voor Vera’s profiel zie ook LinkedIn.Design Thinking


Bij productontwikkeling wordt gebruik gemaakt van een creatief proces, dat zeker niet in rechte lijnen verloopt. Het is een proces van combineren, inspireren, omdraaien en structureren. En een proces van uitproberen, testen, bouwen en soms opnieuw beginnen. Dit iteratieve proces wordt in een vlot tempo (‘agile’) doorlopen. Deze ‘design thinking’ methodiek wordt al langere tijd gebruikt bij ‘product design’, maar tegenwoordig ook door innovatieve bedrijven en organisaties om processen en diensten te ontwikkelen. Het Amerikaanse bedrijf IDEO wordt wel gezien als de ‘uitvinder’ van ‘design thinking’.

Vera Carasso is opgeleid in deze methodiek (INSEAD) en heeft veel ervaring met deze inspirerende actieve manier van werken.Golden Circle


Simon Sinek (1973) is een Engels-Amerikaanse schrijver en spreker, die een zeer eenvoudig model heeft ontwikkeld voor succesvolle organisaties. Zijn WHY, HOW en WHAT zijn de basis van de Som van de Boom, al zijn er in ons model wat zaken aangepast en aangevuld. In deze video legt hij zelf uit hoe het werkt.Systeemtheorie


Het principe achter de Som van de Boom is gebaseerd op de systeemtheorie. Deze theorie is gericht op de complexiteit en onderlinge afhankelijkheid tussen en binnen systemen en gebaseerd op principes uit de natuurkunde en biologie. Het gaat ervan uit dat alles met alles samenhangt. Het idee is dat er in feite niets te zeggen valt over het geheel wanneer je alleen afzonderlijke delen bestudeert.

Inmiddels wordt deze systeemtheorie toegepast op allerlei vakwetenschappen, waaronder filosofie, organisatiekunde, psychotherapie, economie en sociologie.Columns door Vera Carasso


De Bezoeker van de Boom
15/06/2020

standbeeld Koning Leopold II – foto EPA
11/06/2020

Rijksmuseum Late Rembrandt, 2015 – foto Het Parool
29/04/2020

De laatste museale campagne in het straatbeeld van Amsterdam, 24 maart 2020 – foto Vera Carasso
24/03/2020

Dak van Het Scheepvaartmuseum – foto www.twycer.nl
14/02/2020