Amsterdam

Bezoekers tijdens De Late Rembrandt in het Rijksmuseum, 2015 – foto Het Parool29/04/2020

Exclusiviteit voor locals

Column tijdens de eerste piek van de pandemie

Wat was het druk de afgelopen jaren in onze musea! Het resultaat van keihard werken. Iedereen heeft zich ingezet om een zo groot en divers mogelijk publiek te trekken met spannende tentoonstellingen en speciale programmering. Het was niet alleen vol met toeristen, maar ook met dagjesmensen die voor wéér een nieuwe blockbuster op pad gingen.

Hoe hard we ook ons best zullen doen, deze drukte zit er voorlopig niet meer in. Buitenlandse toeristen blijven weg en niet-noodzakelijke binnenlandse verplaatsingen worden afgeraden. Dat is een gemis, de musea hadden er baat bij, maar het geeft wél meer ruimte. De drukte had namelijk ook een keerzijde: soms moest je over de hoofden lopen om nog iets te kunnen zien of de kunstwerken echt te kunnen ervaren. De ‘once in a lifetime’-ervaring van De Late Rembrandt of Rothko in Den Haag…? Vooral de herinnering aan de mensenmassa’s is blijven hangen.

Deze periode is niet normaal, ook geen ‘nieuwe normaal’. Normaal zijn we straks weer, als we weer iedereen met wijd open deuren kunnen verwelkomen en echt inclusief kunnen zijn. Helaas kan dit nog wel even duren. Voorlopig is het wachten op groen licht om open te gaan en vraagt deze tijdelijke situatie om tijdelijke maatregelen. Dat betekent geen inclusiviteit, maar exclusiviteit.

…ook zonder blockbusters of speciale programmering zijn onze musea meer dan de moeite waard.

Exclusiviteit voor de lokale bezoeker, die deze zomer niet naar een festival kan, geen verre reizen kan maken en die wordt ontmoedigd om in de trein te stappen. Die lokale bezoeker krijgt een ‘once in a lifetime’-kans om vrijwel alleen voor de Nachtwacht te staan of om eindelijk eens te ontdekken hoe mooi dat lokale museum in de buurt eigenlijk is. Want ook zonder blockbusters of speciale programmering zijn onze musea meer dan de moeite waard.

De focus op de lokale bezoeker zal nieuwe mensen trekken, nieuwsgierig naar deze exclusieve ervaring die anders nooit voor hen lijkt te zijn. Het streven naar inclusiviteit zal daarmee ook in deze bizarre omstandigheden invulling kunnen krijgen.